To już trzeci raz w ciągu tygodnia jesz na mieście i myślisz, że mądrze wybierasz sałatkę. Ale załadowałeś te zielenie z czterema rodzajami kremowego dressingu, który oferuje fast food. Sałatka może być low carb, ale dressing ma mnóstwo kalorii. Rozczarowany zastanawiasz się, czy po prostu przestać jeść poza domem?

Nie anuluj jeszcze rezerwacji - wystarczy, że będziesz zamawiać mądrze i jeść świadomie podczas posiłków poza domem.

Unikaj chleba: Kiedy przychodzisz do restauracji głodny, pierwszą rzeczą, na którą zwracasz uwagę, jest koszyk z pieczywem. Dwa lub trzy kawałki chleba z masłem później, masz zużyte kilkaset kalorii, zanim nawet mówić do kelnera o swoim zamówieniu.Aby temu zapobiec, upewnij się, że nie przychodzą do restauracji głodny. Zjedz lekką wieczorną przekąskę - kilka suszonych owoców - aby utrzymać głód pod kontrolą.

Uważaj na wino: Badanie przeprowadzone w USA wskazuje, że kobiety, które oddawały się więcej niż dwóm drinkom dziennie, spożywały prawie 30 procent więcej kalorii. Ogranicz się więc do jednego kieliszka wina.

Czytaj uważnie menu: Szukaj równowagi między chudym białkiem (ryby, pierś z kurczaka), węglowodanami złożonymi (brązowy ryż, pełnoziarniste roti, pełnoziarnisty makaron) i tłuszczami jednonienasyconymi (olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek).

Kontroluj porcje: Zjedz trzy czwarte tego, co znajduje się na talerzu, a następnie zatrzymaj się.Według Jamesa Hilla, doktora, dyrektora Centrum Żywienia Człowieka na Uniwersytecie w Kolorado, ten jeden prosty krok może łatwo odjąć 300 kalorii od posiłku. Będziesz tak nasycony, że ledwie zatęsknisz za tymi kilkoma dodatkowymi kęsami.

Bądź sprytny w kwestii sałatek: Wybierz sałatkę z dużą ilością warzyw, zieleniny i chana i poproś o dressing (najlepiej niskotłuszczowy) na boku. Dodaj do niej jedną lub dwie łyżki stołowe. Pomiń bekon, ser, grzanki i kremowe dressingi.

Trzymaj się tandoor: Jeśli jesteś w indyjskiej restauracji, unikaj smażonych przystawek, kremowych sosów, maida naan i zamiast tego zamów z menu tandoori. Podczas zamawiania poproś, aby nie przesadzano z natłuszczaniem dań tandoori olejem.

Złożyć specjalne zamówienie: Zamów potrawy grillowane, pieczone, gotowane, gotowane na parze zamiast smażonych. Poproś, aby potrawy były przyrządzane z odrobiną oliwy z oliwek zamiast masła.

Dokonuj zdrowych zamian: Wybieraj pełne ziarna, takie jak brązowy ryż lub pełnoziarnisty chleb zamiast rafinowanego białego chleba i ryżu. Zrezygnuj z frytek, samosów i sajgonek, a zamiast nich zamów dwa warzywa, gotowane na parze lub dimsumy. Zamiast kremowych dań z makaronu, wybierz te z sosami pomidorowymi, ponieważ są one zazwyczaj mniej tłuste i kaloryczne.

Jedz desery: Zamów jeden deser na stół, dzielenie się kilkoma kęsami powinno zaspokoić Twój słodki głód.