Czujący gorącego, gorącego, gorącego? Ochładza się z te pięcioma bajecznie zimnymi polewkami przepisy które robią dla lato.

Schłodzona Zupa Pomidorowa w Hiszpańskim Stylu

Ten wyrafinowany przepis jest bliskim kuzynem gazpacho, hiszpańskiej zupy zwykle przyrządzanej na bazie pomidorów. Mnóstwo bogatych w białko i smak dodatków sprawia, że jest to wyśmienity posiłek.

Składniki:

2 1/2 funta pomidorów, 1 mały ząbek czosnku, rozbity; 3 kromki białego chleba kanapkowego, rozdarte na 2-calowe kawałki; 1/3 filiżanki blanszowanych migdałów, opiekanych; 1 łyżka stołowa plus 1 łyżeczka octu sherry; 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine; gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Na spodzie każdego pomidora zrób 1/4 cala głębokości X czubkiem noża do krojenia, a następnie wydrąż środek. W dużym garnku z wrzącą wodą, blanszować pomidory przez 30 sekund. Przenieść do dużej miski z lodowatą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Przełożyć pomidory do blendera razem z czosnkiem, chlebem, migdałami, octem i oliwą. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji, około 1 minuty; doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia, na co najmniej 1 godzinę, ale nie dłużej niż 2 dni.

Serwuje się: 4

ZŁOTE GAZPACHO

Uciec od upału z orzeźwiającą miską gazpacho. Aby uzyskać najlepszy kolor i smak, należy wybrać głęboko żółte pomidory i złoto-żółte kabaczki.

Składniki:

2 funty żółtych pomidorów heirloom, wydrążonych i pokrojonych w ćwiartki; 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę; 1 średni żółty kabaczek (6 uncji), przepołowiony wzdłuż i grubo pokrojony; 1 żółta papryka, żebra i nasiona usunięte, pokrojona na duże kawałki; 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony; 1/2 szklanki soku z marchwi (świeżej lub z puszki); 3 łyżki octu winnego sherry; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól gruboziarnista; 1 awokado, 1 mały pomidor.

Metody:

W robocie kuchennym lub blenderze, pracując partiami, połącz żółte pomidory, cebulę, kabaczki, paprykę, czosnek, sok z marchwi, ocet i oliwę. Zmiksować aż do uzyskania drobnego puree. Doprawić solą. Odstawić do lodówki, aż będzie dobrze schłodzone, co najmniej 2 godziny. W czasie serwowania, przepołowić awokado i pokroić w kostkę. Czerwonego pomidora pokroić w kostkę. Podawać zupę w schłodzonych miseczkach z wierzchu z awokado i pomidorem.

Serwuje się: 4

ARBUZOWE GAZPACHO

Od niekonwencjonalnego do w pełni owocowego: Siorbnij słodko-słonawe gazpacho z arbuza lub brzoskwini.

Składniki:

5 filiżanek obranego, posiekanego i grubo pokrojonego arbuza, plus 1 filiżanka drobno posiekana; 1/2 filiżanki soku żurawinowego; 1 filiżanka obranego, posiekanego i pokrojonego w kostkę ogórka; 1 filiżanka pokrojonego w kostkę selera (około 2 łodygi); 3/4 filiżanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę; 1/4 filiżanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę; 1/4 filiżanki świeżych liści mięty, zmielonych; 1/4 filiżanki świeżej pietruszki, zmielonej; sok z 1 limonki; 1 1/2 łyżki octu sherry; 1 łyżka papryczki jalapeno, zmielonej.

Sposób przygotowania:

Połącz 5 filiżanek arbuza i sok żurawinowy w słoiku blendera i przecedź, aż masa będzie gładka. Przecedź przez drobne sito do dużej miski lub plastikowego pojemnika, odrzucając miąższ. Powinieneś mieć 3 filiżanki odcedzonego płynu. Dodaj ogórek, seler, paprykę, cebulę, zioła, sok z limonki, ocet, jalapeno i pozostałą filiżankę pokrojonego melona do płynu arbuzowego i wymieszaj, aby połączyć. Przykryć plastikową folią i umieścić w lodówce, aż zupa będzie dobrze schłodzona, co najmniej na 1 godzinę.

Serwuje się: 4

ZUPA OGÓRKOWA NA MAŚLANCE

Ta dwuskładnikowa zupa jest prostym, satysfakcjonującym dodatkiem do kurczaka lub ryby. Jeśli masz więcej czasu na swoich rękach, spróbuj swoich sił w eksperymentowaniu z ogórkowo-maślankową zupą gazpacho.

Składniki:

2 ogórki, obrane, przepołowione i posiekane, plus cienkie krążki ogórka, do podania; 2 filiżanki maślanki; sól gruboziarnista i mielony pieprz; oliwa z oliwek extra vergine, do podania.

Sposób przygotowania:

Surowo posiekać 1 1/2 ogórka; pozostałą połowę ogórka pokroić w kostkę. Umieść grubo posiekany ogórek w blenderze razem z maślanką i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Rozdzielić zupę do czterech misek i wmieszać pokrojonego w kostkę ogórka. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, skropić oliwą i doprawić pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Serwuje się: 4

SŁODKA ZUPA Z CZERWONEJ PAPRYKI I BURAKÓW

To pikantne, schłodzone puree zawdzięcza swój wyrazisty kolor ziemistym burakom i czerwonej papryce. Gotuje się je z szalotką, a następnie miksuje na jedwabistą zupę. Kozi ser, tradycyjny partner buraków, nadaje zupie kremową konsystencję. Wyciśnięty sok z cytryny i posypka z soli morskiej podkreślają smak.

Składniki:

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine; 2 szalotki, posiekane; 3 czerwone papryki, łodygi, żebra, i nasiona usunięte, pokrojone na 1/2-calowe kawałki; 2 czerwone buraki, przycięte, obrane i pokrojone na 1/2-calowe kawałki; 1 szklanka wody;2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny; sól morska i świeżo zmielony pieprz; 4 uncje miękkiego koziego sera, pokruszonego (około 1 szklanki); plasterki cytryny, do podania.

Sposób przygotowania:

Podgrzej olej w średnim rondlu na średnim ogniu. Dodać szalotki i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż szalotki staną się półprzezroczyste i miękkie, około 4 minut. Dodać paprykę i buraki i wymieszać, aby je obtoczyć. Dodać wodę i bulion z kurczaka, doprowadzić do wrzenia. Przykryć częściowo i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż buraki będą miękkie po przekłuciu nożem, około 1 godziny.

Zdjąć rondel z ognia i lekko ostudzić. Wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pracując partiami, zmiksować mieszankę w blenderze na gładką masę. Przełożyć do dużej miski i odstawić do lodówki do schłodzenia, nawet na całą noc.

Rozdzielić zupę równomiernie pomiędzy 6 do 8 misek. Każdą z nich posypać kozim serem. Doprawić pieprzem i podawać z cząstkami cytryny.

Serwuje się: 6-8

Wykończenie

Nie należy zapominać o znaczeniu dodatków. Jajka, tuńczyk, wędliny i inne produkty bogate w białko sprawią, że lekka zupa stanie się sycącym posiłkiem. Spróbuj chrupiącego chleba, posiekanych jajek ugotowanych na twardo, tuńczyka w oliwie z oliwek, plasterków szynki lub prosciutto, hiszpańskich oliwek, migdałów Marcona, sera manchego lub krakersów. Rozłóż wszystko w osobnych naczyniach i pozwól każdemu wybrać coś dla siebie.