Dlaczego wszyscy każą Ci jeść owies na śniadanie? Czy nie chciałbyś zjeść owsa w stylu indyjskim? Dietetycy nazywają to zboże superfood. Zawiera rozpuszczalny błonnik (najwięcej wśród zbóż - 16 g na filiżankę), potężną klasę antyoksydantów i stabilizuje poziom cukru we krwi. Innymi słowy, owies ma moc zwalczania trzech wielkich problemów zdrowotnych związanych ze stylem życia, które dotykają Hindusów. Błonnik zwalcza otyłość i cholesterol, antyoksydanty wyłapują wolne rodniki związane z nowotworami, a stabilny poziom cukru we krwi zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. W rzeczywistości, dietetycy często przepisują 45 gramów owsa dziennie przez trzy miesiące, aby zarządzać poziomem cholesterolu u pacjentów z chorobami serca. Możesz wypełnić swoje RDA błonnika z zaledwie jednej filiżanki owsa.

Cały owies jest przetwarzany na płatki owsiane, które są sprzedawane i spożywane jako podstawa śniadania. Owies nie jest uprawiany w Indiach, ale importowany w opakowanych pudełkach, głównie z Australii.

W Indiach owies jest sprzedawany jako płatki owsiane, płatki owsiane walcowane i płatki owsiane cięte. Podczas gdy płatki owsiane są grubsze, owies walcowany jest gotowany na parze, walcowany i opiekany. Płatki owsiane cięte na kawałki uzyskuje się poprzez pocięcie całego owsa na mniejsze kawałki.

Dietetycy twierdzą, że wszystkie trzy formy mają prawie taki sam profil odżywczy, więc śmiało przygotuj filiżankę owsianki na parze. Możesz też zmielić owies i zmieszać mąkę z ravą, aby zrobić idlis lub upma, lub z mąką pszenną, aby zrobić rotis. To najlepszy sposób, aby wprowadzić do swojej diety owies w stylu indyjskim.

Aby uzyskać więcej wskazówek na temat najlepszych wyborów żywieniowych dla Twojego planu odchudzania, zarejestruj się już dziś i porozmawiaj z naszymi ekspertami ds. żywienia.