Kiedy samosy i pakodas, którymi delektujesz się w deszczowe dni, zaczynają pojawiać się w raportach krwi, wiesz, że nadszedł czas na podsumowanie. Wysoki cholesterol jest głównym czynnikiem ryzyka dla rozwoju choroby serca, która zabija trzy razy więcej ludzi niż rak piersi i dwa razy więcej niż rak płuc. Popping pigułki jest łatwe, ale bycie zależnym od nich przez resztę życia nie jest idealne. Włączenie tych super żywności w diecie - wraz z nie palenia i ćwiczeń - może pomóc utrzymać poziom cholesterolu pod kontrolą.

Czosnek

Zacznij swój dzień od dwóch do czterech świeżych ząbków czosnku. Badania wykazały, że to starożytne zioło pomaga obniżyć poziom cholesterolu i powstrzymuje zatykające tętnice płytki miażdżycowe na najwcześniejszym etapie - powstrzymuje pojedyncze cząsteczki cholesterolu przed przyklejaniem się do ścian tętnic.

Szpinak

Pół filiżanki szpinaku dziennie może uchronić przed zawałem serca. Ten liściasty zielony jest bogatym źródłem luteiny, żółtego pigmentu, który jest znany z tego, że pomaga ścianom tętnic pozbyć się złogów cholesterolu, które powodują zatykanie.

Owies i jęczmień

Codzienna miska owsa lub jęczmienia może obniżyć poziom cholesterolu o 5-10%. Ziarna te są pakowane z rozpuszczalnego błonnika zwanego beta glukanem, który tworzy żel, który pomaga wiązać cholesterol i trójglicerydy w jelitach i zapobiega ich wchłanianiu przez organizm.

Pistacje

Wszystkie orzechy są dobre dla serca, ale pistacje w szczególności są doskonałym sposobem, aby utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. To dlatego, że te zielone orzechy są bogate w fitosterol, naturalne związki roślinne, które blokują wchłanianie cholesterolu pokarmowego.

Pomarańcze

Te soczyste owoce zawierają pektynę, rozpuszczalny błonnik, który tworzy w żołądku kleistą masę. Ta masa zatrzymuje cholesterol i wyprowadza go z organizmu, zanim zostanie wchłonięty do krwiobiegu.

Fasolka kidney

Domowe danie Twojej mamy rajma-chawal jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Fasolka Kidney jest pełna rozpuszczalnego błonnika obniżającego poziom cholesterolu. Są również dobrym, niskotłuszczowym zamiennikiem dla potraw niewegetariańskich, które są pełne tłuszczów nasyconych.

Ciemna czekolada

Następnym razem, gdy będziesz miała ochotę na czekoladę, wybierz ciemną. Słodko-gorzka odmiana zawiera przeciwutleniacze flawonoidowe, które zapobiegają sklejaniu się płytek krwi, a także pomagają odblokować tętnice.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie utrzymując dobry cholesterol (HDL) w nienaruszonym stanie. Eksperci zalecają gotowanie potraw w dwóch łyżkach oliwy z oliwek dziennie, aby czerpać maksymalne korzyści bez spożywania zbyt wielu kalorii.