Szukasz sprytnych sposobów na zachowanie dobrej kondycji i ochłody tego lata? Oto, co zalecamy, aby zachować zdrowie i pokonać upał dzięki tym 5 letnim wskazówkom dietetycznym:

Jedz małe, częste posiłki

Aby strawić duży posiłek, organizm wytwarza więcej ciepła metabolicznego podczas rozkładania jedzenia. Trzymaj się z dala od pokarmów wysokobiałkowych, ponieważ one również podnoszą poziom ciepła metabolicznego.

Jedz warzywa

Wszystkie zieleniny zawierają dużo wody, więc są łatwe do strawienia. Oznacza to, że Twoje ciało nie musi pracować tak ciężko, co pozwala Ci zaoszczędzić energię i utrzymać chłód. Ogórki są niezwykle nawilżające, a cukinia, która zawiera witaminę C i ważne składniki fitoodżywcze, jest również doskonałym źródłem manganu, który chroni organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce.

Ochłodę przynoszą owoce

Arbuz, brzoskwinie (tylko 35-50 kalorii), ananas i jabłka (95 kalorii z 4g błonnika) mogą działać jak wewnętrzne klimatyzatory. Jabłka zawierają również rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który hamuje głód i pomaga w utracie wagi.

Przyprawy są przyjemne

Prawdopodobnie myślisz, że to tylko podniesie temperaturę twojego ciała, ale badania wykazały, że pikantne jedzenie i chilli stymulują receptory ciepła w ustach. Zwiększa to krążenie, powodując pocenie się, co z kolei ochładza ciało.

Unikaj alkoholu

Odwadnia on organizm. Unikaj również napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa i cola, które zwiększają metabolizm cieplny organizmu. Trzymaj się wody z cytryną, nie tylko ze względu na korzyści dla skóry i układu odpornościowego, ale dlatego, że zachęca ona do picia większej ilości wody.