Dynia czy drób - który z tych dwóch posiłków pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy? Badania wykazują, że stosowanie diety wegetariańskiej może pomóc w szybszej utracie wagi.
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się na przejście na dietę wegetariańską. Niektórych zmusza do tego wpływ, jaki na środowisko wywierają operacje karmienia zwierząt w systemie zamkniętym (CAFO). Inni kierują się względami etycznymi lub religijnymi. Wielu jednak wybiera dietę wegetariańską, ponieważ są przekonani, że jest to zdrowszy wybór z żywieniowego punktu widzenia.
Wegetarianie jedzą mniej kalorii, ważą mniej i mają niższy wskaźnik masy ciała (miara tkanki tłuszczowej) niż ich mięsożerni koledzy. Jeśli robisz to dobrze, tzn. jesz dużo owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych, prawdopodobnie poczujesz się najedzony przy mniejszej ilości kalorii niż dopuszczalna każdego dnia. Z takim "deficytem kalorycznym" i odrobiną aktywności fizycznej, na pewno uda ci się zrzucić te dodatkowe kilogramy.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Nutrition", osoby, które stosowały dietę wegańską lub wegetariańską, straciły na wadze około dwa razy więcej niż osoby stosujące zmodyfikowaną dietę wegetariańską lub wszystkożerną. Dorosłym osobom z nadwagą i otyłością losowo przydzielono jedną z pięciu diet o niskiej zawartości tłuszczu i niskim indeksie glikemicznym do sześciomiesięcznego badania: wegańską (bez produktów pochodzenia zwierzęcego), wegetariańską (obejmującą produkty mleczne), pescowegetariańską (obejmującą produkty mleczne i owoce morza), semiwegetariańską (obejmującą wszystkie produkty spożywcze, ale czerwone mięso nie częściej niż raz w tygodniu i drób nie częściej niż pięć razy w tygodniu) lub wszystkożerną (bez ograniczeń dotyczących rodzaju i częstotliwości jedzenia). Dietetycy nie mieli wyznaczonych celów w zakresie ograniczania liczby spożywanych kalorii. Po sześciu miesiącach, osoby z grupy wegańskiej straciły najwięcej na wadze, średnio 7,5 funta. Grupa wegetarian nie pozostała daleko w tyle, ze średnią utratą 6,3 funta. Osoby z pozostałych grup straciły tylko połowę wagi.
Jednym z głównych powodów, dla których bycie wegetarianinem może przyspieszyć utratę wagi, jest fakt, że większość wegetarian stosuje dietę bogatą w błonnik, który pomaga oczyścić organizm. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, kurczak, ryby, jajka, mleko i ser, nie zawierają błonnika.
Niektóre z kluczowych pokarmów wegetariańskich, które są dobre dla utraty wagi są:
Ostre papryczki
zwiększa metabolizm i krążenie, zmniejsza łaknienie
Pełne ziarna
płatki owsiane i brązowy ryż węglowodany złożone, które przyspieszają metabolizm poprzez stabilizację poziomu insuliny
Brokuły
bogate w wapń, witaminy C, K i A oraz najlepszy pokarm detoksykacyjny, jaki możesz dodać do swojej diety
Zupy
przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu
Zielona herbata
przyspiesza metabolizm, bogata w antyoksydanty, które aktywnie zwalczają szkodliwe wolne rodniki
Jabłka i gruszki
podkręcają metabolizm i przyspieszają odchudzanie
Owoce cytrusowe
spalają tłuszcz i utrzymują nasz metabolizm na wysokim poziomie, duża ilość witaminy C, pomocnego i zdrowego składnika, który zmniejsza skoki insuliny
Podczas gdy diety roślinne oferują znaczące korzyści dla zdrowia, należy wspomnieć o kilku zagrożeniach, które się z nimi wiążą. Po pierwsze, przy ścisłej diecie wegetariańskiej/wegańskiej może wystąpić częściowy lub całkowity brak niezbędnych składników odżywczych. Kilka badań wykazało, że zarówno wegetarianie, jak i weganie są podatni na niedobory B12, wapnia, żelaza, cynku, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A i D.